UNDER MAINTENANCE

Posted: February 5, 2011 in Uncategorized

UNDER MAINTENANCE

Please GO TO Our Web – http://www.azrulazmilperali.blogspot.com

Thank you!

Regards,
admin

ASB dan emas

Posted: January 21, 2011 in Uncategorized

Assalamualaikum, salam sejahtera…

Nak share sikit.. tadi, sorg client ask me to compare ASB & gold.. so this are my explaination to her. i jot it back here ..i think its good to share with all of u

————————————————————————

Emas 999.9 (20g)

January 2010  = rm 2300 (i buy)
21 January 2011   = rm 2875 (i sell)   ** rm 3058 (i buy)

Profit in a year   = rm 2875-2300 = rm 575
Profit Percentage in a year = 575/2300*100 = 25%

——————————————————————————-

ASB 2010 dividen + bonus = 8.75%

in case im using rm2300 also to invest in ASB

Profit per year : 8.75/100xRm2300 = rm 201.25

—————————————————————————–

lets see in big ammount. Invest 20k
Profit from Gold : 25 / 100 x 20000 = rm5000
Profit from ASB : 8.75 / 100 x 20000 = rm1750

* Im not saying ASB is not good. ASB is good dan salah satu investment jaminan kerajaan. tapi kalau ada yg boleh bagi profit lg tinggi, WHY NOT we LEARN kan..I’ll show you how to double your profit by combining both ways later ok🙂

daaa…till we meet again!

Regards,
Mimie

ar_rahnu_agro_bank
 
Assalamualaikum dan salam ceria. Apa khabar semua pembaca?

Saya doakan anda semua sihat, ceria dan bertenaga

Ramai yang tahu Emas adalah satu pelaburan yang  sangat menguntungkan! Tapi ramai jugak yang masih ada beranggapan seperti ini : “Emas memang menguntungkan, tapi tak cukup duit la. kumpul sikit-sikit dulu la. nanti je beli.” tapi kumpul-kumpul, tak pandai cukup jugak sebab harga emas makin naik. so….Jadi jawapan saya ialah “Kita beli 1 Dinar lepas tu boleh gadai kat Ar-Rahnu Agrobank”

So, paling mudah ialah Ar-Rahnu Agrobank.
Jom Blajar camana nak buat Ar-Rahnu ..saya sertakan contoh bagi memudahkan kita🙂

Bagaimana menggadaikan emas di Agrobank?

Menggadaikan jongkong emas dan dinar emas Public Gold di Ar-Rahnu Agrobank:

Ia termasuk:

–  3 keping jongkong emas 20 gram Public Gold
–  sekeping Dinar Emas Public Dinar (5 Dinar)
–  sekeping Dinar Emas Public Dinar (10 dinar)

Tujuan saya menggadaikan produk-produk ini ialah:

1. Untuk melihat samada berat dan ketulenan produk Public Gold adalah tepat
2. Untuk mendapat sedikit modal dan rolling untuk business saya
3. Mendapat info lengkap tentang cara-cara menggadai di Agrobank
4. Melihat samada jongkong emas dan dinar diterima oleh Ar-Rahnu Agrobank.

Untuk menggadai di Agrobank – anda perlu membawa benda-benda berikut:

1. Jongkong emas dan dinar emas
2. Sijil emas tersebut
3. Kad pengenalan pemajak.

20gram
Jongkong emas Public Gold 20 gram

tn_5dinar_10_Dinar
5 dinar dan 10 dinar

Keputusan ujian ketulenan dan berat emas Public Gold.

Setelah ujian berat dan ketulenan dijalankan. Kesemua jongkong emas dan dinar emas Public Gold mempunyai berat dan ketulenan seperti di dalam certificate.

Best

5_dinar_berat
Berat 5 Dinar – tepat

10_dinar_berat
Berat 10 dinar – tepat

20gram_berat
Berat 20 gram x 3 keping – tepat

Surat pajak Ar-Rahnu Agro bank.

Ini adalah contoh surat pajak Ar-Rahnu Agrobank.

tn_20gram_x_3pcs

Pengiraan.

Nilai pinjaman yang diberikan adalah 60% – 65% daripada nilai emas.

Jika anda memajak untuk kali pertama, anda akan mendapat 60%. Tetapi untuk kali kedua dan seterusnya anda boleh mendapat sehingga 65% daripada nilai emas.

Memandangkan saya pernah memajak kat Agrobank maka saya dapat meminjam 65%.

Ini adalah pengiraan untuk 3 keping jongkong emas 20 gram yang dipajak:

Rate pajak pada hari itu ialah RM118.20 segram

Jadi, 60 gram x RM118.20  = RM7092  –> (ini adalah nilai emas)

Nilai pinjaman = 65% x RM7092
                      = RM4609.80 –> dibundarkan kepada RM4600.00

Jadi, Agrobank akan memberikan saya tunai sebanyak RM4600.00

Pengiraan upah simpan.

Anda boleh melihat maklumat Ar-Rahnu dan kadar upah simpan di dalam website Agrobank di http://www.agrobank.com.my/ar-rahnu 

Margin pinjaman Upah simpan sebulan
 50% ke bawah  RM0.50 / 100 
 50.1% sehingga 60%   RM0.60 / 100
 60.1%  sehingga 70%  RM0.75 / 100

Jadi, upah simpan yang dikenakan kepada saya berdasarkan margin pinjaman 65% ialah:

(RM7092.00/100) x 0.75 = RM53.19 sebulan
RM55.13 x 6 = RM319.14

Jumlah upah simpan selepas 6 bulan = RM319.14

Walaupun anda boleh pajak sehingga 6 bulan, anda boleh menebus emas tersebut lebih awal.

No problem.

Tapi kalau nak sambung pajak selepas 6 bulan, Ar-Rahnu Agrobank membenarkan anda sambung 3 bulan + 2 bulan.

Bagaimana cara menebus kembali emas anda?

Untuk menebus emas anda. Anda perlu membawa surat Ar-Rahnu ini bersama-sama wang pinjaman + upah simpan. Lepas tu buat pembayaran di kaunter. Kemudian anda akan mendapat kembali emas anda.

Bagi kes saya, emas yang saya pajak di Agrobank ini telah saya tebus pada 25/3/2010 (pajakan 21 hari sahaja).

Jadi saya cuma kena bayar upah simpan sebanyak RM53.19 + RM4600 (pinjaman)

Mudah sahaja

slip_tebus_pajak
Slip bayaran untuk menebus emas yang dipajak.

.

Info-info lain yang perlu anda ketahui mengenai Ar-Rahnu Agrobank.

Diantara maklumat lain yang perlu anda ketahui mengenai Ar-Rahnu Agrobank ialah:

1. Nilai pinjaman maksimum untuk setiap orang ialah RM50,000
2. Anda boleh meminjam RM10 000 sahaja sehari.
3. Kalau nak pinjam lebih RM10 000 maka anda kena datang lain esok.
3. Tempoh pajakan 6 bulan + 3 bulan + 2 bulan (kalau nak sambung pajak)
4. Tak semua cawangan Agrobank ada Ar-Rahnu. Anda kena pergi tanya.

Kesimpulan.

1. Ar-Rahnu Agrobank adalah alternatif bagi mereka yang hendak memajak
   jongkong emas dan dinar emas.
2. Upah simpan Ar-Rahnu Agrobank adalah berpatutan
3. Alternatif terbaik selepas Ar-Rahnu Bank Rakyat.
4. Maklumat lanjut boleh dibaca di http://www.agrobank.com.my/ar-rahnu
5. Selain Agrobank, sebahagian Ar-Rahnu YAPEIM turut menerima gold bar
   dan dinar. Tapi anda kena check dan tanya (klik sini untuk maklumat)

  1. trend kenaikan harga emas adalah sentiasa menaik. Dalam masa sebulan ianya boleh naik sehingga 5%. Pernah dicatatkan, harga emas naik 33.3% dalam tempoh setahun 2006 -2007. Sekiranya anda beli 100gram emas dengan RM100 per gram pada Jan 2006, iaitu RM10,000. Apabila anda menjualnya pada Jan 2007, anda akan mendapat RM 13,300. Maknanya anda untung RM3,300 hanya dalam setahun. Tidakkah ianya sangat lumayan ?
  2. Pelaburan emas amat tinggi pulangannya berbanding pelaburan ASB. ASB biasanya memberikan pulangan 8-10% setahun. Akan tetapi pulangan emas adalah 50 -100% lebih lumayan daripada ASB.
  3. Harga minyak naik – harga emas akan naik. Apabila minyak naik, semua harga barang akan naik termasuk emas. Jika anda membeli emas sekarang, anda akan mendapat keuntungan lumayan pada masa kenaikan harga minyak ini. Dan anda perlu ingat juga bahawa emas tidak dipengaruhi oleh INFLASI.
  4. Terdapat beberapa cara anda boleh mendapat keuntungan melalui emas. Kebanyakan daripada kita tahu emas hanyalah barang kemas. Tahukan anda dengan hanya bergantung kepada barang kemas, keuntungan yang diperolehi selepas menjualnya tidaklah seberapa besar, tapi masih menguntungkan. Sebenarnya ada banyak bentuk pelaburan emas iaitu  ——,——,——–,——-, & ——-. (masih rahsia)
  5. Diiktiraf oleh sistem kewangan Malaysia di mana Bank Negara sendiri memainkan peranan besar dalam menyedarkan kepentingan pelaburan emas ini kepada orang ramai. Sudah tentu ianya sah di sisi undang-undang dan juga halal dari segi Hukum Syariah.
  6. Terdapat banyak kemudahan di mana bank-bank utama di Malaysia seperti Maybank, Public Bank yang menyediakan skim pelaburan emas sebagai pelaburan orang ramai.

Malaysia is to increase the price of the RON97 petrol blend by 15 sen to RM2.30 per litre from Dec 1, two sources familiar with the plans told Reuters.

A formal announcement will be made later on Tuesday, one of the sources said.

Read more: RON97 petrol price to rise 7pc: Sources http://www.btimes.com.my/Current_News/BTIMES/articles/20101130190803/Article/index_html#ixzz16mGdiyXa

Gold-Oil Ratio

Posted: November 30, 2010 in General Tentang Emas

The Gold-Oil Ratio : The Link Between Gold and Oil

Gold and crude oil prices tend to rise and fall in sympathy with one another. There are two reasons for this:

  1. Historically, oil purchases were paid for in gold. Even today, a sizable percentage of oil revenue ends up invested in gold. As oil prices rise, much of the increased revenue is invested as it is surplus to current needs — and much of this surplus is invested in gold or other hard assets. 
  2. Rising oil prices place upward pressure on inflation. This enhances the appeal of gold because it acts as an inflation hedge.

Gold Price History

The chart below starts with the Yom Kippur war between Israel and its neighbors in 1973 — and the resulting Arab oil embargo when crude oil rocketed from $3 to $12/barrel. This was followed by the 1978 revolution in Iran and the Iran-Iraq war in 1980 which lasted until 1988. Iraq then invaded Kuwait in 1990, but the ensuing Gulf War had a limited effect on gold prices.

Data Source: Global Financial Data

 Gold went into a decline until awakened from its slumber on September 11, 2001. The invasion of Iraq followed in 2003, initiating a strong up-trend, and prices have lately spurred even higher as tensions escalate over Iran’s nuclear program.

Oil Price History

Yom Kippur started a huge spike in oil prices with the Arab oil embargo in 1973. This was followed by another spike in 1978 at the time of the Iranian revolution, culminating with the subsequent invasion by Iraq and the start of the Iraq-Iran war. The Saudis substantially increased production in 1985 and the Iraq-Iran ceasefire further eased shortages in 1988. The invasion of Kuwait and ensuing Gulf war caused a brief spike in 1990, but a relatively stable period then followed — until 1998 when OPEC increased production while demand was falling due to the Asian financial crisis, causing a slump in prices. Subsequent production cuts saw price recover, before September 11 and the 2003 invasion of Iraq heightened fears of further shortages.

Data Source: Global Financial Data

 Readers need to bear in mind that the above prices are not adjusted for inflation. In today’s dollars, oil traded at close to $100/barrel and gold above $2000 during the 1980 crisis.

The Gold-Oil Ratio

The easiest way to eliminate inflation from the above charts is to express the two prices as a ratio. How many barrels of oil you can buy with an ounce of gold:

Gold-Oil Ratio = Price of Gold (per oz.) / Price of Crude Oil (per barrel)

 The gold-oil ratio helps us to identify overbought and oversold opportunities for gold. The chart below shows solid support between 8 and 10 barrels/ounce of gold over the last 30 years, with occasional spikes carrying above 20 but seldom holding for any length of time.

Signals

The gold-oil ratio identifies:

  • Buying opportunities (for gold) when the gold-oil ratio turns up at/below 10 barrels/ounce; and selling opportunities when the gold-oil ratio turns down at/above 20 barrels/ounce

“Emas dan Hartanah, 2 jenis pelaburan yang berbeza”…Dah nama pun berbeza, jenis pun berbeza, jadi x perlu nak jadikan isu sebenarnya antara emas ngan hartanah ni…

Perbezaan ni macam kita cuba buat perbandingan antara kuda dengan kereta la…Ada kata kuda ni lebih laju dari keta, ada plak yang kata keta ni tentu le lebih cantek dari kuda…

Itu semua subjektif..

Dalam hal emas ni, pun subjektif gak…Orang yg fokusnya pada hartanah, takkan kata emas ni best…macam tu jugak orang yang fokus pada emas, tentu cakap hartanah ni berisiko…

Walhal dua-dua saling lengkap melengkapi…

Saya keep on comparing the pros and contras between this two things. sometimes, over-rated plak kat some blog. ye la, org yg join hartanah cakap emas x elok. begitu jugak yg sebalik nya.. haishh.. let us see. jom!

Sbg contoh ,ada yg cakap umah trendnya naik je saban tahun…let say tempat tu 1 hari ada pembunuhan, rasa2 nak naik ke trend harga umah or rental rate kat situ selepas kes bunuh tu? ada ke?

Kalau duit sikit, belum boleh buat loan ( 1:10 ), boleh mula dgn meyimpan sikit2…dari simpan di bank, lebih baik simpan dlm bentuk emas..ada byk manfaatnya

Bila dah berketul2 emas, loan pun dah boleh buat, tunggu apa lagi..cashkan terus emas tu xpun gadai aje…guna la duit cash tadi buat byr downpayment umah…Kan senang macam tu…

xsemua org boleh terus pinjam duit dr bank macam tu aje…kena fikir gak…saya yg keje dlm bidang professional, nak loan rumah RM85k pun susah nak approve…alahai,kalau semua org blh buat loan ngan bank, berlambak le umah lelong org pi…hoho…

itu le opinion saya…hehe…kesimpulan nya. saya dah beli rumah, saya dah beli emas. emas melengkapkan pelaburan hartanah anda. bukan tu jer. if u need money dgn kadar segera, let just say, u need 2k, pegi mana-mana bank yg provide Ar-Rahnu, pajak emas anda, on the spot, u will get ur money. kalau ada rumah, tak dpt jugak nak pajak n dpt cash on the spot kan??? so , lu pk la sendiri🙂

Emas vs hartanah ada pro & contra…. tetapi kedua2nya adalah harta….

hartanah:
– nilai hartanah berbeza mengikut lokasi
– margin keuntungan mengikut lokasi
– pemilikan hartanah memerlukan modal yg besar
– penjualan balik hartanah memerlukan masa yg agak panjang untuk mendapatkan buyer
– hartanah mendapat dua keuntungan, dari lebihan sewa bulanan dan penjualan balik (ROI)

– Tanah amat penting utk invesment, kbiasaannye nilai tanah akan mningkat but x semestinya.
cth; harga tanah kat bukit antarabangsa skang jatuh mjunam but klu dlu beli kat kaw yg strategik mcm kat KL, Subang, Sepang dll pasti melompat kgembiraan ari nie

_______________________________________________

emas:
– nilai yg sama walaupun lokasi berbeza
– emas boleh dibeli setiap bulan – modal kecil
– jualan balik emas dapat dibuat dalam masa yg singkat
– margin keuntungan mengikut harga semasa
– mendapat keuntungan apabila dijual (ROI)

-Emas dari zaman Nabi sampai skang masih bnilai, klu susut nilai utk jangka pendek but klu nilai mningkat melebihi waktu susut.
cth: harga kambing zaman nabi = 1 dinar, ari nie harga seekor kambing masih sama (1 dinar = RM 500 mebih kurang)

Cuma 1 nak pesan, emas bleh di bawa ke seluruh dunia but tanah x, cuba bayangkan klu negara kita blaku perang mcm kat Iraq, sapa ada emas pasti org tu bleh hidup walau ke mana dia pergi but tanah xleh bawak beb.

kedua2nya harus diberi perhatian…. tepuk dada, tanya kemampuan….

INGAT HARTANAH… INGAT EMAS…

Emas penting, tanah pun penting.

Faktor yang mempengaruhi harga emas dunia

Salam sejahtera untuk semua pembaca.

Sekarang saya ingin berkongsi satu topik yang menarik, Tajuknya: Apakah faktor yang mempengaruhi harga emas dunia?

 Topik ini huraiannya sangat panjang, tapi saya ringkaskan untuk memberi kefahaman kepada anda semua.

Faktor utama yang mempengaruhi harga emas sedunia ialah jumlah permintaan terhadap emas dan jumlah penawaran emas di dalam pasaran.

Macam saham dan lain-lain barang jugalah emas nie… kalau permintaan meningkat maka harganya akan naik, tapi bila permintaan menurun maka harganya menurun.

Permintaan emas di pasaran dunia.

Sekarang mari kita lihat dari mana datangnya permintaan terhadap emas.

Gambar: Carta permintaan terhadap emas di pasaran.
Sumber: http://www.marketknowledge.gold.org/

Permintaan  pasaran terhadap emas terbahagi kepada 5 bahagian iaitu:

1. Untuk kegunaan industri
2. Untuk kegunaan pelaburan
3. Permintaan daripada bank-bank negara sebagai rizab negara
4. Permintaan untuk kegunaan sebagai barang kemas
5. Lain-lain kegunaan

Penawaran emas di pasaran dunia. 

Penawaran emas di dalam pasaran pula datangnya daripada:

1. Lombong emas di seluruh dunia
2. Penjualan rizab emas oleh bank pusat
3. Emas terpakai yang digunakan semula

Jadi, perbezaan diantara penawaran dan permintaan emas inilah yang akan menentukan turun-naiknya harga emas di dalam pasaran dunia.

Untuk pengetahuan anda semua, terdapat empat pasaran utama/terbesar emas didunia iaitu London, New York, Hong Kong dan Zurich (Switzerland).

Di pasaran inilah aktiviti belian dan jualan emas secara besar-besaran berlaku. Dengan kata lain setiap masa akan ada pasaran emas yang akan dibuka dan ditutup. Inilah yang menyebabkan kita dapat lihat pergerakan harga emas setiap minit dan saat kat www.kitco.com

jangan lupa untuk mendapatkan emas anda bersama Public Gold. Hubungi saya sekiranya anda ada persoalan atau hendak membeli emas🙂 Sharing is Caring! Contact : 0168538019(azrul) & 0168965244(mimie) / email : publicgold79@gmail.co m

Pengiraan harga emas dunia daripada USD kepada Ringgit Malaysia.

Harga emas dunia dikira di dalam US Dollar. Jadi pergerakan harga emas di dalam RM boleh dipengaruhi oleh 2 faktor iaitu:

1. Harga emas di dalam USD
2. Kadar pertukaran diantara USD kepada Ringgit Malaysia.

Mari kita lihat dengan terperinci:

Fakta: Di dalam tahun 2010 harga emas semakin meningkat di dalam USD. Namun sepanjang tahun 2010, USD adalah semakin lemah berbanding Ringgit Malaysia. Inilah penyebab kenapa harga emas naik tak begitu banyak di dalam RM.

USD makin lemah, RM semakin kuat.


Gambar: Di dalam USD, harga emas naik banyak

.


Gambar: Sebab RM kuat, maka harga emas dalam RM naik lebih perlahan.

 

Dapatkan emas Public Gold/Public Dinar/Public Jewelery anda dari saya : Azrul (+6 016 8538019)

Bagaimana cara melihat dan mengira harga emas semasa dunia dan juga Malaysia?

Laman web paling terkenal untuk melihat harga emas semasa dunia ialah di http://www.kitco.com

bagi pasaran emas New York spot gold, harga emas berubah setiap saat dan setiap minit.

Sebagai contoh, jika anda lihat jadual di bawah,

pada 19 Jun 2008, harga emas di Pasaran Spot Gold New York ditutup pada USD898.00/Oz

1 Oz ( atau Troy Ounce) bersamaan 31.10 gram.

Dengan andaian 1 USD = RM3.25
maka harga emas di pasaran spot gold New york pada 19/6/2008 ialah:

RM2918.50 untuk 1 Oz/31.10 gram
atau bersamaan RM93.84 sen/gram

Memandangkan perbezaan waktu antara Malaysia dan New York, saya akan ambil harga emas Malaysia pada 20/6/2008.

Pada 20/6/2008 – Harga Emas Kijang Emas di laman web Bank Negara Malaysia ialah RM3088.00/Oz.

ini bersamaan RM99.30 per gram.

Pada 20/6/2008 – harga emas bar PAMP Suisse di kedai Emas Poh Win Melaka Mall adalah RM111.00 se gram.

Walaupun berbeza harga sebanyak RM5.46 dan RM17.70 se gram, namun ingin saya nyatakan bahawa harga pasaran Emas dunia New york tidak boleh disamakan dengan harga emas harian Bank Negara atau pun kedai emas di Poh Win di Melaka Mall, Melaka

Kita boleh anggap harga emas New York Spot Gold adalah lebih kepada harga pengeluar emas.

Harga emas Bank negara pula dikemaskini setiap hari bekerja manakala harga emas di kedai emas Poh Win biasanya dikemaskini seminggu sekali.

Dalam konteks harga emas Malaysia (emas fizikal), kita boleh merujuk kepada 2 website utama bank yang terlibat dengan penjualan emas fizikal iaitu bank Negara Malaysia dan UOB Bank.

1. Laman web Bank Negara malaysia (Kijang Emas price)
di: http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=12&pg=141

2. Laman web UOB Bank (Gold coin dan bullion price)
di: http://www1.uob.com.my/jsp/finance/fin_gold.jsp?func=gold

Jika anda nak tahu harga emas per gram, anda ambil nilai jualan 1 troy ounce/ Oz dan bahagikan dengan 31.10

Ini kerana 1 troy ounce/ Oz bersamaan 31.10 gram.

Contoh:

Harga Emas Aust Nugget UOB Bank 20/6/2008 ialah RM3052.00
Jadi harga emas se gram pada 20/6/208 bersamaan
RM3052/31.10 = RM98.14 se gram.

Soalan: Kenapa harga emas tak sama dari satu institusi dengan institusi lain?

 

Memandangkan harga emas bukan harga kawalan, memang terdapat perbezaan antara satu institusi dan institusi yang lain. Ini kerana terdapat banyak overhead yang terlibat, contohnya kos insurans, kos simpanan, kos pengangkutan, kos staff, kos operasi dan pengambilan untung.

Justeru, anda akan dapati harga emas di bank negara dan kedai emas tidak sama. Begitu juga harga semasa emas bagi institusi Ar-Rahnu seperti Bank Rakyat dan Agrobank. Mereka mempunyai harga harian sendiri. Kalau nak tahu harga harian mereka, kena telefon ke bank berkenaan.

Bagi kes Gold Saving Passbook (samada Maybank atau Public bank), anda akan dapati harga emas yang dipaparkan adalah lebih rendah dari emas fizikal. ini kerana gold saving passbook tak deal dengan emas fizikal, cuma nilai emas sahaja. Jadi kos seperti insurans, simpanan, pengangkutan tiada atau minimum.

Ok, itu sahaja. Semoga anda lebih memahami tentang bagaimana menyemak / mengira harga emas dunia dan di Malaysia.

Dapatkan Emas Public Gold pertama anda dari saya : Azrul (+6 016 8538019)