Pelaburan? Emas atau Hartanah

Posted: November 27, 2010 in General Tentang Emas
Tags:

“Emas dan Hartanah, 2 jenis pelaburan yang berbeza”…Dah nama pun berbeza, jenis pun berbeza, jadi x perlu nak jadikan isu sebenarnya antara emas ngan hartanah ni…

Perbezaan ni macam kita cuba buat perbandingan antara kuda dengan kereta la…Ada kata kuda ni lebih laju dari keta, ada plak yang kata keta ni tentu le lebih cantek dari kuda…

Itu semua subjektif..

Dalam hal emas ni, pun subjektif gak…Orang yg fokusnya pada hartanah, takkan kata emas ni best…macam tu jugak orang yang fokus pada emas, tentu cakap hartanah ni berisiko…

Walhal dua-dua saling lengkap melengkapi…

Saya keep on comparing the pros and contras between this two things. sometimes, over-rated plak kat some blog. ye la, org yg join hartanah cakap emas x elok. begitu jugak yg sebalik nya.. haishh.. let us see. jom!

Sbg contoh ,ada yg cakap umah trendnya naik je saban tahun…let say tempat tu 1 hari ada pembunuhan, rasa2 nak naik ke trend harga umah or rental rate kat situ selepas kes bunuh tu? ada ke?

Kalau duit sikit, belum boleh buat loan ( 1:10 ), boleh mula dgn meyimpan sikit2…dari simpan di bank, lebih baik simpan dlm bentuk emas..ada byk manfaatnya

Bila dah berketul2 emas, loan pun dah boleh buat, tunggu apa lagi..cashkan terus emas tu xpun gadai aje…guna la duit cash tadi buat byr downpayment umah…Kan senang macam tu…

xsemua org boleh terus pinjam duit dr bank macam tu aje…kena fikir gak…saya yg keje dlm bidang professional, nak loan rumah RM85k pun susah nak approve…alahai,kalau semua org blh buat loan ngan bank, berlambak le umah lelong org pi…hoho…

itu le opinion saya…hehe…kesimpulan nya. saya dah beli rumah, saya dah beli emas. emas melengkapkan pelaburan hartanah anda. bukan tu jer. if u need money dgn kadar segera, let just say, u need 2k, pegi mana-mana bank yg provide Ar-Rahnu, pajak emas anda, on the spot, u will get ur money. kalau ada rumah, tak dpt jugak nak pajak n dpt cash on the spot kan??? so , lu pk la sendiri🙂

Emas vs hartanah ada pro & contra…. tetapi kedua2nya adalah harta….

hartanah:
– nilai hartanah berbeza mengikut lokasi
– margin keuntungan mengikut lokasi
– pemilikan hartanah memerlukan modal yg besar
– penjualan balik hartanah memerlukan masa yg agak panjang untuk mendapatkan buyer
– hartanah mendapat dua keuntungan, dari lebihan sewa bulanan dan penjualan balik (ROI)

– Tanah amat penting utk invesment, kbiasaannye nilai tanah akan mningkat but x semestinya.
cth; harga tanah kat bukit antarabangsa skang jatuh mjunam but klu dlu beli kat kaw yg strategik mcm kat KL, Subang, Sepang dll pasti melompat kgembiraan ari nie

_______________________________________________

emas:
– nilai yg sama walaupun lokasi berbeza
– emas boleh dibeli setiap bulan – modal kecil
– jualan balik emas dapat dibuat dalam masa yg singkat
– margin keuntungan mengikut harga semasa
– mendapat keuntungan apabila dijual (ROI)

-Emas dari zaman Nabi sampai skang masih bnilai, klu susut nilai utk jangka pendek but klu nilai mningkat melebihi waktu susut.
cth: harga kambing zaman nabi = 1 dinar, ari nie harga seekor kambing masih sama (1 dinar = RM 500 mebih kurang)

Cuma 1 nak pesan, emas bleh di bawa ke seluruh dunia but tanah x, cuba bayangkan klu negara kita blaku perang mcm kat Iraq, sapa ada emas pasti org tu bleh hidup walau ke mana dia pergi but tanah xleh bawak beb.

kedua2nya harus diberi perhatian…. tepuk dada, tanya kemampuan….

INGAT HARTANAH… INGAT EMAS…

Emas penting, tanah pun penting.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s